Verloop mediation

De zes stappen van het mediationproces nader toegelicht; stap 1-2

1. Voor de start

U kunt op eigen initiatief een mediation starten of het kan zijn dat anderen u geadviseerd hebben (b.v. advocaat/adviseur/werkgever/psycholoog). In ieder geval is mediation uitermate geschikt in deze situaties:
  • U wilt de oplossing in eigen hand houden.
  • U wilt of moet de relatie met de andere partij behouden (of goed afsluiten). Bijvoorbeeld omdat u blijft samenwerken of vanwege het contact met uw kinderen.
  • U bent bereid om met de andere partij te praten en samen een oplossing te vinden.
  • U bent bereid een onafhankelijk en neutraal persoon in te schakelen die u begeleidt.
  • U zoekt een creatieve oplossing omdat een juridische beslissing voor u niet alles kan oplossen.
  • Er zijn problemen in de communicatie met de ander, maar u wilt het conflict wel graag opgelost hebben.

2. Intake en eerste bijeenkomst(en)

Zodra u een (eerste) afspraak met de mediator gemaakt heeft, is het verstandig om deze bijeenkomst goed voor te bereiden. Zet bijvoorbeeld op papier wat voor u het probleem is, welke zaken belangrijk zijn voor u en wat het allerbelangrijkst is. Ook kunt u proberen in te schatten hoe de ander tegen het probleem aankijkt en wat voor hem/haar belangrijk is.

De mediationbijeenkomsten vinden meestal plaats op een neutrale plek, bijvoorbeeld op het kantoor van de mediator. De eerste bijeenkomst is een kennismakingsgesprek (of ook wel intake). U maakt kennis met de mediator. Hij zal u uitleggen wat mediation inhoudt en welke uitgangspunten gelden tijdens een mediation. Daarnaast krijgt u allebei de gelegenheid om uw kant van het verhaal te vertellen.


Webmaster / vanconflictnaarkans.nl is NMv geregistreerd (NMv-nr: 10326)